Liikehuoneiston vuokrasopimuksesta on kyse, kun vuokranantaja luovuttaa vuokralaiselle rakennuksen tai sen osan käytettäväksi muuhun kuin asumiseen. Vuokrasopimuksen kohteena voivat luonnollisesti olla myös huoneistot tai vastaavat. Liikehuoneiston vuokrasopimusten osalta sopimusten kohtuullisuutta arvioidaan eri tavalla kuin asuinhuoneistojen vuokrasuhteissa, joissa vuokralaisena on tavallisesti kuluttaja.
Liikehuoneiston vuokrasopimus voi olla voimassa määräajan tai se voi olla voimassa toistaiseksi. Sopimuksen keston määritteleminen on osapuolten sopimusvapauden piirissä.
Myös liikehuoneistoa koskeva vuokrasopimus voidaan tehdä suullisesti, jolloin sopimus on voimassa toistaiseksi. Näyttökysymysten kannalta on kuitenkin suositeltavaa, että sopimus tehdään kirjallisesti.
Vuokranantaja ja vuokralainen voivat sopia kohtuullisen vakuuden asettamisesta sopimusvelvoitteiden täyttämiseksi. Liikehuoneistojen osalta laissa ei ole rajoitettu vakuussumman suuruutta kolmeen kuukauden vuokraa vastaavaan summaan, vaan laissa puhutaan ainoastaan kohtuullisesta vakuudesta. Käytännössä kohtuullinen vakuus riippuu sopimuksen sisällöstä ja vastaa tavallisesti 2–4 kuukauden vuokraa.
Osapuolet voivat vapaasti sopia sopimuksessa noudatettavasta irtisanomisajasta. Irtisanomisaika voi olla molemmille osapuolille sama. Elleivät osapuolet ole sopineet irtisanomisajoista, on irtisanomisaika vuokranantajalle 3 kuukautta ja vuokralaiselle 1 kuukausi.
Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy sopimuksessa määritellyn irtisanomisajan kuluttua, jos kumpi tahansa osapuolista on irtisanonut sopimuksen. Osapuolet voivat myös sopia yhteisesti vuokrasopimuksen päättämisestä haluamallaan aikataululla tai yhteisesti sopia käynnissä olevan irtisanomisajan sisällä uudesta päättymisajankohdasta.
Vuokralainen ei tarvitse erityistä syytä toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanomiseen. Vuokranantajan on sen sijaan ilmoitettava aina irtisanomisen peruste.
Vuokralaisen ja vuokranantajan tulee toimittaa mahdollinen irtisanomisilmoitus kirjallisesti ja todisteellisesti. Olennaista on pystyä osoittamaan ja todistamaan ilmoituksen perille saapuminen.
Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia sopimuksessa määritellyn ajan, eikä määräaikaista sopimusta (esim. 60 kuukautta) voi yksipuolisesti päättää ilmoituksella.
Vuokranantaja ja vuokralainen voivat tietyin edellytyksin purkaa vuokrasopimuksen, jolloin sopimus päättyy heti. Vuokranantaja voi purkaa sopimuksen:
Vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen:
Vuokrasuhteen päättymisestä vahinkoa kärsivällä on oikeus saada korvaus aiheutuneesta vahingosta.
Palvelemme asiakkaitamme ammattitaidolla ja kokemuksella kiinteistöoikeuden eri osa-alueilla.